Maailman paras työ – pienten lasten opettajuus

21 maaliskuun, 2022 / Comments (0)

Uncategorized

Tällä teemalla vietetään torstaina 17.3.2022 valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää. Varhaiskasvatuksen opettajan työ on suunnitellusti ja laadukkaasti toteutettuna lapsen kasvun ja tulevan opinpolun kannalta erittäin tärkeä, mutta erityisen aliarvostettu työ. Laadukkaan varhaiskasvatuksen ja opettajan pedagogisesti taitavan työn elinehto on palkkaus ja työolosuhteet.

Työn arvostus näkyy opettajan palkassa: kouluttamaton henkilö saa saman palkan kuin korkeasti koulutettu opettaja. Opettajat ymmärtävät viestin niin, ettei koulutuksella ole väliä. Ei ihme, että alanvaihto houkuttaa yhä useampaa ja opettajapula vaivaa nyt jo koko maata. Varhaiskasvatuksen opettajien saatavuusongelmaa ja työnteon edellytyksiä ei paranneta ehtoja ja palkkausta heikentämällä tai kelpoisuuksia väljentämällä. Pito- ja vetovoimasta on pidettävä tiukasti kiinni. Koulutuksen tulee näkyä palkassa, joten palkkausta tulee kehittää ja työ kyettävä resursoimaan niin, että työnteon edellytykset mahdollistuvat.

Johtamisesta ei voi karsia. Henkilöstöpulasta johtuen opettajan tehtävissä työskentelee runsas joukko kouluttamattomia työntekijöitä, niinpä varhaiskasvatuksen johtaminen ja sen resursointi nousevat entistä suurempaan arvoon. Velvollisuutemme on turvata lapsille hyvät kasvun ja opiskelun lähtökohdat, lapsilla on siihen oikeus.

Tänä keväänä olemme jo kokeneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka on näkynyt mm. toiminnan supistamisena. Esihenkilöt ovat kovilla, koska sijaisia on vaikea saada ja lakisääteisestä henkilöstömitoituksesta on pidettävä kiinni. Lakkovaroituksia on jo tuotu julki, nyt on aika. Olemme valmiit näyttämään oman työmme arvon. Olemme pienten lasten opettajia, se on arvokas ja maailman paras työ.

Hanna Iso-Kuortti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.