VUOSIKERTOMUS 2019

 

 

  1. YLEISTÄ

Espoon seudun Lastentarhanopettajayhdistyksen (ELY) jäseniksi ovat voineet liittyä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivat lastentarhanopettajat ja kasvatustieteiden kandidaatit ja maisterit tai näitä vastaavan ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt, jotka ovat kelpoisia toimimaan lastentarhanopettajan tehtävissä.

 

ELYn hallitus kokoontui 12 kertaa vuoden 2019 aikana. Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 23.5.2019 Vispilä-aluksella. Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 22.11.2019 GLO Hotel Sellossa.

 

  1. YHDISTYKSEN HALLITUS, LUOTTAMUSTEHTÄVÄT JA TOIMIHENKILÖT

Hallitukseen kuuluivat seuraavat jäsenet (kokouksiin osallistumiskerrat nimen jäljessä):

 

Hallituksen jäsenet 1.1.- 31.12.2019                      Hallituksen varajäsenet 1.1.- 31.12.2019

Merja Laitinen, puheenjohtaja (12/12)                                                                       

Minttu Ilveskivi-Hentilä, varapuheenjohtaja (12/12)                 Saila Laatikainen (10/12)

Elsi Kuosmanen, sihteeri (9/12)                                                   Terhi Hakkarainen (3/12)

Sanna Salmi, jäsensihteeri (9/12)                                                Johanna Kylä-Kause (2/12)

Lotta Lahtonen, tiedottaja (10/12)                                                Kirri Valli, tiedottaja (5/12)

Camilla Ojala (3/12)                                                                        Juha-Pekka Tolamo (5/12)           

Henrietta Suomalainen (1/12)                                                       Elina Puhakka (3/12)

Riitta Ojanperä (7/12)                                                                      Anna Pohjakallio (2/12)

Hanna Iso-Kuortti (9/12)                                                                       Päivi Kokko (3/12)

Kevätkokouksessa 23.5.2019 todettiin, että hallituksen jäsen Henrietta Suomalainen on siirtynyt pois Espoosta 1.1.2019 alkaen. Näin ollen hän ei ole enää ELYn hallituksen jäsen. Hallitus päätti, että hallituksen varsinaiseksi jäseneksi valitaan hallituksen varajäsen Saila Laatikaista kauden loppuun eli 31.12.2019 asti. Näin ollen hallituksen varsinaiseksi jäseneksi tarvitaan hallitukseen varajäsen (Minttu Ilveskivi-Hentilälle). Hallitus päätti, että varajäseneksi valitaan Anna Romu.

 

LTOL valtuuston jäsenet kausi 2018- 2022

Hanna Iso-Kuortti

Merja Laitinen

Minttu Ilveskivi-Hentilä  

 

LTOL hallitus jäsenet kausi 2018-2022

Salla Sutinen VLY Espoo-Vantaa vaalipiiri

Merja Laitinen (vara) Espoo-Vantaa vaalipiiri

 

OAJ:n valtuusto kausi 2018-2022

Hanna Iso-Kuortti

Merja Laitinen

Tarja Ojanen

Minttu Ilveskivi-Hentilä (vara)

 

OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys (EKPY) 1.1.-31.12.2019

Soili Latvala (varapuheenjohtaja)

Erja Lehtonen (vara)

Merja Laitinen

Kalevi Pesonen (vara)

Minttu Ilveskivi-Hentilä

 

OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen hallitus 1.1.-31.12.2019

Hanna Iso-Kuortti (puheenjohtaja)

Minttu Ilveskivi-Hentilä

Merja Laitinen (vara)

 

OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistyksen LTOL-jaosto 1.1.-31.12.2019

Merja Laitinen

Minttu Ilveskivi-Hentilä

Lotta Lahtonen (vara)

Riitta Ojanperä (vara)

 

OAJ:n Kirkkonummen paikallisyhdistyksen hallitus 1.1.-31.12.2019

Elsi Kuosmanen

Terhi Hakkarainen (vara)

Maarit Savolainen

Hannele Stafford (vara)

 

Luottamusmiehet 1.1. – 31.12.2019

Erja Lehtonen, pääluottamusmies JUKO, Espoo

Kalevi Pesonen, Espoo

Camilla Ojala, Espoo (vara)

Riitta Ojanperä, Kauniainen

Elsi Kuosmanen, Kirkkonummi

 

Työsuojeluvaltuutettu 1.1.-31.12.2019

Terttu Salonen (varhaiskasvatus), Espoo

Nina Rantala (esimiehet), Espoo

Johanna Kylä-Kause (vara), Espoo

Riitta Ojanperä (toimihenkilöt), Kauniainen

 

Muut toimihenkilöt 1.1.- 31.12.2019

Elina Puhakka, taloudenhoitaja

 

Toiminnantarkastajat 1.1.- 31.12.2019

Minna Salminen

Virpi Peltola

 

  1. JÄRJESTÖTOIMINTA

Espoon seudun Lastentarhanopettajayhdistyksen jäsenmäärä oli toimintavuoden 2019 lopussa 772 (Espoo-Kauniainen 687 ja Kirkkonummi 86). Yhteysopettajien tehtävänä oli edelleen uusien jäsenten hankkiminen. Yhteysopettajien oli mahdollista saada OAJ:n ja LTOL:n materiaalia uusien jäsenten rekrytoinnin tueksi.

 

Jäseniä kannustettiin osallistumaan yhdistyksen sääntömääräisiin kokouksiin järjestämällä niiden yhteyteen myös muuta ohjelmaa. Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 23.5.2019 Vispilä-aluksella. Kevätkokouksen aluksi nostimme maljan 100- vuotiaalle Lastentarhanopettajaliitolle. Tilaisuus jatkui hyvinvointi- risteilyllä Helsingin rannikolla. Tilaisuuteen osallistui 47 ELYn jäsentä.

Syyskokous järjestettiin GLO Hotel Sellossa 22.11.2019. Syyskokouksen jälkeen ilta jatkui Pikkujoulu-teemalla. Tilaisuuteen osallistui 40 ELYn jäsentä.

 

ELYn hallitus kutsui LTOL:n puheenjohtaja Anitta Pakasen yhdistysvierailulle 31.1.2019. Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Laitinen ja liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen vierailivat yhdistyksen toimialueen kunnissa. Tavoitteena oli tavata ELYn toimialueen kuntien varhaiskasvatuksen johtoa ja luottamusmiehiä sekä tutustua kunnan varhaiskasvatukseen ja keskustella varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista kuntatasolla. Tapaamiset toteutettiin pääosin päiväkodeissa, näin vierailun yhteydessä oli mahdollista tutustua myös kyseisten päiväkotien tiloihin ja toimintaan.

Kirkkonummella tavattiin varhaiskasvatusjohtaja Anu Vesiluoma, pääluottamusmies Sari Melkko ja luottamusmies Elsi Kuosmanen. Tapaaminen järjestettiin Kolsarin päiväkodissa.

Kauniaisten vierailu toteutettiin Sansinpellon päiväkodissa, jossa varajohtaja Minna Nevala-Lehtonen esitteli tiloja ja toimintaa. Vierailulla keskusteltiin varhaiskasvatuspäällikkö Annika Hiitolan, luottamusmies Riitta Ojanperän sekä pääluottamusmies Marcus Långin kanssa.

Espoon tapaaminen järjestettiin Espoon keskuksen virastotalossa.  Espoon varhaiskasvatuksen asioista keskusteltiin varhaiskasvatusjohtaja Virpi Mattilan ja pääluottamusmies Erja Lehtosen kanssa.

LTOL:n puheenjohtajan yhdistysvierailu 31.1.2019 päättyi jäsenille suunnattuun keskustelutilaisuuteen Espoon valtuustotalolla. Illan asiantuntija-alustajana toimi Anitta Pakanen. Hän kertoi ajankohtaiskatsauksen varhaiskasvatuksesta. Tilaisuus toteutettiin Eduskuntavaalien vaikuttamistilaisuutena. Tilaisuuteen kutsuttiin puolueiden edustajia ja eduskuntavaaliehdokkaita. Heille tarjottiin mahdollisuus lyhyeen puheenvuoroon. Puheenvuoron sisällön toivottiin painottuvan varhaiskasvatukseen.

 

ELY teki yhteistyötä lähialueiden yhdistysten (Hela ry:n eli Helsingin Lastentarhanopettajat R.Y. ja VLY:n eli Vantaan Lastentarhanopettajat ry.) kanssa sekä OAJ:n alue- ja paikallisyhdistysten kanssa. Paikallisyhdistyksiä ovat OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys ja OAJ:n Kirkkonummen paikallisyhdistys. ELYn edustajia osallistui vuoden aikana sekä paikallisyhdistyksen hallitusten kokouksiin että vuosikokouksiin. ELYn jäsenet kuuluvat kahteen eri alueyhdistykseen, joita ovat OAJ:n pääkaupunkiseudun ja OAJ:n Uudenmaan alueyhdistys. OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistyksessä toimii LTOL-jaosto, jossa ELYllä on edustajat. Kokouksissa käsiteltiin paikallisia ja alueellisia asioita.

 

ELYn hallituksen jäseniä osallistui OAJ Pääkaupunkiseudun sääntömääräisiin kokouksiin. OAJ Pääkaupunkiseudun kevätkokous järjestettiin 23.4.2019 ja syyskokous 25.11.2019. ELYn ja OAJ Uudenmaan alueyhdistyksen välillä tieto kulki sähköpostin välityksellä. OAJ Uusimaan kevätkokous järjestettiin 21.3.2019 ja syyskokous järjestettiin 26.11.2019. Muiden lastentarhanopettaja- ja opettajayhdistysten edustajia ja jäseniä tavattiin myös 25. – 26.1.2019 järjestetyillä EDUCA-messuilla ja –risteilyllä.

 

Lastentarhanopettajaliiton LTOL:n valtuusto kokoontui 26. – 27.4.2019 ja 25. –26.10.2019, Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kevätvaltuusto järjestettiin 8. – 10.5.2019 ja syysvaltuusto 13. – 15.11.2019.

 

Lastentarhanopettajaliiton hallituksessa Espoolla ja Vantaalla on yhteinen vaalipiiri. Kaudella

2018-2022 LTOL:n hallituksen varsinainen jäsen on Vantaan Lastentarhanopettajat ry:n eli VLY:n  edustaja. Hallituksen varajäsen on ELYn edustaja. Yhteistyötä LTOL:n hallituksen kokousten asioissa tehtiin vuonna 2019 muun muassa sähköpostitse. Asioita tuotiin myös jokaiseen vuoden 2019 ELYn hallituksen kokouksiin käsiteltäväksi.

 

Valtakunnallista Varhaiskasvatuspäivää vietettiin 21.3.2019 teemalla Varhaiskasvatuksen opettajan työ tulevaisuudessa. Samalla juhlittiin 100-vuotiasta LTOL:a ja aiheesta ilmestyvää juhlakirjaa.

 

  1. VIESTINTÄ

Yhdistyksen viestinnän pääroolissa olivat edelleen alueelliset sähköpostiringit, joiden kautta tiedotteet ja kutsut kulkivat yhdistyksen jäsenille. Aktiivisen viestinnän kanavina toimivat sähköpostirinkien lisäksi yhdistyksen kotisivut sekä Facebook- sivut.

 

Yhdistyksen kotisivut uudistettiin vastaamaan yhdistyksen viestinnän tarpeita. Uudistus toteutettiin yhteistyössä tiedottajien, hallituksen ja ulkopuolisen palvelutuottajan välisenä yhteistyönä

 

Yhdistyksen sähköinen Jäsentiedote ilmestyi vuonna 2019 kaksi kertaa, keväällä ja syksyllä. Jäsentiedote lähetettiin jäsenille sähköpostin välityksellä.  Kutsu yhdistyksen sääntömääräisiin kokouksiin julkaistiin jäsentiedotteissa. Tämän lisäksi sääntömääräisten kokousten kutsut lähetettiin yhteysopettaja-sähköpostirinkien välityksellä yhdistyksen jäsenille. Kutsut olivat näkyvillä myös yhdistyksen kotisivuilla, Facebookissa sekä Opettaja-lehden yhdistysten tapahtumat- palstalla.

 

Tiedonkulku ELY:n hallituksen ja yhdistyksen toimialueen paikallis- ja alueyhdistysten välillä oli edelleen tärkeää. Paikalliset ja alueelliset asiat tuotiin ELY:n hallituksen kokouksiin säännöllisesti. Jäsenet saivat tietoa alue- ja paikallisyhdistysten yhdistysten toiminnasta ja tapahtumista ELY TIEDOTTAA -viestien avulla sekä Facebookin uutisoinnissa.

 

5. KOULUTUS JA VIRKISTYS

Yhdistys järjesti vuonna 2019 tilaisuuksia jäsenilleen.

 

Eduskuntavaalien vaikuttamistilaisuus järjestettiin 31.1.2019 Espoon Valtuustotalolla. Eduskuntavaalien 2019 lähestyessä ELYn jäseniä kutsuttiin keskustelemaan ajankohtaisista varhaiskasvatuksen asioista, illan alustajana toimi LTOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen. Kutsutuista kansanedustajaehdokkaista tilaisuuteen osallistuivat: Mika-Erik Walls (Vas), Arja Ryynänen (Kesk), Inka Hopsu (Vihr) Tapani Ala-Reinikka (Kok), Rita Kostama (Kok), Hannu Laaksonen (Kd), Sara Saramäki (Kesk) ja Sari Savela (Kd).

Tilaisuudessa oli 40 osallistujaa.

 

Yhteysopettajille suunnattuun After Work – koulutustilaisuuteen 8.4.2019 osallistui 14 jäsentä.

 

Kikkonummella järjestettiin jäsenilta 4.9.2019. Illan aiheena oli jaettu johtajuus. Aiheesta alusti päiväkodin johtaja Sari Uotila. Tilaisuuteen osallistui 20 elyläistä.

 

LTO-päivät 21.-22.9.2019 Lahdessa. Yhdistys kannusti jäsenistöään osallistumaan tukemalla osallistumismaksua 50 eurolla. Hallitus myönsi tukea vapaamuotoisten hakemusten kautta 11 jäsenelle.

 

Varhaiskasvatuksen erityisopettajille järjestettiin jäsenilta 31.10.2019, jossa esteettömästä viestinnästä luennoi puheterapeutti Hannele Merikoski. Illassa oli 25 osallistujaa.

  1.  EDUNVALVONTA JA LUOTTAMUSMIESTOIMINTA

Yhdistyksen hallitus seurasi varhaiskasvatuksen ajankohtaisia asioita aktiivisesti. Edunvalvonta- asioita käsiteltiin yhdistyksen hallituksen kokouksissa säännöllisesti. Edunvalvontaan liittyvissä asioissa jäsenistöä tiedotettiin eri kanavien kautta. Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä Jäsentiedotteissa kerrottiin edunvalvontaan liittyviä asioista, mm. luottamusmiesten terveisinä. Jäsentiedotteissa oli myös ajantasaiset kuntakohtaiset tiedot luottamusmies- ja työsuojelun edustajista sekä yhdistyksen toimihenkilöistä ja edustuksista. Jäsenistön edunvalvontaan liittyvää ajankohtaista tietoa jaettiin myös yhdistyksen kotisivujen sekä Facebook-sivujen kautta.

 

Työolo- ja edunvalvonta-asioissa tehtiin aktiivista yhteistyötä luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen kanssa. ELYn toimialueen luottamusmiehiä ja työsuojelun edustajia kutsuttiin säännöllisesti osallistumaan ELYn hallituksen kokouksiin sekä yhdistyksen jäsentilaisuuksiin. Yhteyttä pidettiin myös sähköpostin välityksellä. Hallituksen edustajat tapasivat yhdistyksen koko toimialueen pääluottamusmiehiä ja luottamusmiehiä 7.5.2019 sekä 15.11.2019.

7. TALOUS

 

Yhdistyksen talous pohjautuu tehtyyn talousarvioon, jonka toteutumista hallitus seurasi säännöllisesti. Talousasiat ovat hallituksen kokouksen asialistalla joka kokouksessa. Taloudenhoitaja osallistui kokouksiin sovitusti.

 

Yhdistyksen talous selviää tilinpäätöksestä ja toiminnantarkastajien lausunnosta. Yhdistyksen tilinpäätöksestä, rahaliikenteestä ja kirjanpidosta vastasi yhdistyksen taloudenhoitaja Elina Puhakka. Toiminnantarkastajina toimivat Minna Salminen ja Virpi Peltola.

 

Liiton jäsenet maksoivat jäsenmaksua 1,2% palkastaan (OAJ 0,95%, LTOL 0,16% ja ELY 0,09%). Alennettu jäsenmaksu oli 1€ kuukaudessa. ELY maksoi jäsenmaksua OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistykselle 0,05 euroa/jäsen/kuukausi sekä OAJ:n Kirkkonummen paikallisyhdistykselle 3 euroa/jäsen/vuosi.

 

Suunniteltu toiminta toteutettiin taloudellisten puitteiden kannalta hyvi